0707- 53 30 38 info@mjolbyridskola.se

Utbildningsmål

Det är viktigt att ha tydliga mål för sin ridning. Mjölby ridskola följer Svenska ridsportförbundets rekommendationer för vilka delmål en ryttare kan ha. Dessa delmål motsvarar målen för de ryttarmärken som finns, från 1-4, samt märkena i brons, silver och guld.

Men låt oss börja med de minsta!

Miniryttarna (4-6 år):
Varje gång omfattar 30 minuters ridning, då hästarna leds av våra ledare. Barnen lär sig att umgås med hästen på ett säkert sätt. Barnen ska ha oömma kläder som inte prasslar, sko eller stövel med klack samt hjälm. Hjälm och säkerhetsväst finns att låna.

Nybörjare (från 6-7 år och uppåt):
Varje lektion omfattar 30 minuters ridning med ledare, som är en av våra stallvärdar, samt 30 minuters hästkunskap. Målet är att klara av hästen utan ledare i skritt och trav för att kunna gå vidare till nästa grupp för att ta ryttarmärke 1.

När man blir uppflyttad till ordinarie grupp rider man 60 minuter (utan ledare) och har hästkunskap några gånger per termin. Efter nybörjarkursen ska ryttaren kunna sätta igång hästen och stanna den samt kunna styra den i både skritt och trav.

Ryttaren ska även klara av att stå i lätt sits över en bomserie i både skritt och trav. Ryttaren ska känna till ridvägarna snett igenom och vänd rätt upp. Ryttaren ska kunna ta på och av en grimma, kunna gå in till en häst på rätt sätt, borsta den och kratsa hovarna samt kunna sadla och tränsa den (med viss hjälp).

Ryttarmärke 1 (vitt):
Ryttaren ska kunna rida hästen utan ledare i skritt och trav, både på stor volt och fyrkantsspår, rida lätt i trav men även kunna sitta ned och stå i lätt sitsfatta galopp och galoppera på rakt spårtrava över enkla bom- och cavalettiserier i trav samt hoppa över små kryss, sitta upp och av korrekt.

Ryttaren ska känna till hästens vanligaste utrustning (sadelns och tränsets delar)hästens kroppsdelar, tecken och färgerhästens kroppsspråkridbanans vägar vänd halvt igenom och vänd över ridbanan.

Ryttarmärke 2 (grönt):
Ryttaren ska kunna sitta i lodrät sits, rida på volterna, byta om volt, rida på stora mittvolten och serpentinbågarridvägarna volta, volt tillbaka, vänd igenom volten, rida i galopp i nedsittning och lätt sitshoppa låga hinder i trav och galopp samt en enkel bana med bom- eller cavalettiserie samt två hinder (hinderhöjd: Kat A: 30 cm, kat B: 40 cm, kat C: 50 cm, kat D/häst: 60 cm.

Ryttaren ska också kunna sadla och tränsa korrekt samt sköta utrusningen på rätt sätt
klara hästens dagliga vård och visitering av hästhästens delar, tecken och färger, ridbanans vägar, ridlära, grundläggande om hästens beteende samt enkel foderlära

Ryttarmärke 3 (rött):
Ryttaren ska kunna använda sin sits och sina hjälper korrekttempoväxlingar och övergångar, lösgörande arbete börja rida hästen i rätt formhoppa olika övningar samt rida en bana med 4 hinder enligt skiss (hinderhöjd: kat A: 40 cm, kat B: 50 cm, kat C: 60 cm, kat D/häst: 70 cm)
anpassa stigläder och sadelgjord uppsuttet, grundregler för tävling, påbörja skolorna.

Ryttaren ska ha fördjupade kunskaper i ridhästens mundering och mundervårdhästens kroppsdelar, färger och teckenhästens dagliga vård och visitationregler för ridning på ridbanafoderlära, ridlära och enkelt om hästens beteende

Ryttarmärke 4 (gult):
Ryttaren ska kunna rida de flesta hästar i ändamålsenlig formpåbörja arbetet med samlande rörelser, kunna hoppa enkla hinderserier och en bana med 6 hinder enligt typskiss (hinderhöjder: kat A: 50 cm, kat B: 60 cm, kat C: 70 cm, kat D/häst: 80 cm)
kunna visa häst vid hand.

Ryttaren ska känna till hästens anatomi och varför hästen ska gå i korrekt formhästens delar, färger och tecken, hovbeslag. Ryttaren ska även ha grundläggande kunskaper i sjukdomslära, beteende och stallovanor, foderlära, häst- och stallvård samt hästens närmiljö.

Brons, silver och guld:
För att förbereda sig för dessa tre märken går man i specialgrupp och/eller tävlingsgrupp.

Brons:

• Dressyr: Lägst Lätt B:1
  • Hoppning: Banhoppning, minst 8 hinder Kat A: 60 cm, kat B: 70 cm, kat C: 80 cm, kat D: 90 cm, häst: 100 cm
  • Visa: Sadling och betsling, tillpassning av ridmundering, dekorativ hästvård, bandageläggning, visning vid hand, upp- och avsittning samt tillpassning av stigläder och sadelgjord uppsuttet
  • Teori: Hästkännedom, hästsjukvård, allemansrätt, trafikregler och tävlingskunskap.

Silver:

• Dressyr: Lägst lätt A:4
  • Hoppning: Banhoppning 110 cm, minst 8 hinder enligt TR Anvisningar för banbyggare

Guld:

• Dressyr: Lägst Msv B
  • Hoppning: Banhoppning 120 cm, minst 8 hinder enligt TR Anvisningar för banbyggare